hits

#59: Fisk og blåskjell i folie

Hei hei alle bollers!! Lenge siden sist!! Håper dere har hatt det bra det siste året! Jeg har hatt det kjempefint, og jeg har spist mye god mat som jeg ikke har lagd selv - akkurat slik jeg liker det. Men så fikk jeg en fortvilet melding fra bolleblogg-leser Pål midt i førjulsstria. Han skrev at han ikke visste sin arme råd nå som han har kokt seg gjennom de første 58 rettene i bollebloggen et par ganger. Og så lurte han på om det ikke kom flere episoder snart. Og da stakk det plutselig i meg: Jeg har forlatt mitt samfunnsansvar bare fordi jeg ikke liker å lage / spise fisk! Kan jeg virkelig sitte her og meske meg med velsmakende take-away når jeg vet at Pål, og flere med han der ute, lider fordi jeg ikke orker å fullføre min bloggmisjon? Nei, jeg kan ikke det. I alle fall ikke nå i disse førjulstider, som handler om å dele med andre og spre glede rundt seg.

Jeg bestemte meg derfor for å invitere noen gode venner på en velsmakende førjulsmiddag i god bolleblogg-stil. Vi tar selvsagt opp tråden der vi slapp, og gir oss i kast med enda en fiskrett. Denne gangen er det fisk og blåskjell i folie som står på menyen:

Dette virker for meg som en ganske streit og lettvint handletur. Vi har olje, salt, pepper og sitroner hjemme, så da er det liksom bare fisk, blåskjell, purre og hvitost som skal hentes utendørs. Og jeg vet faktisk fra før hva alle disse tingene er, så ingen pinlige spørsmål i butikken heller. Siden jeg skal ha gjester må jeg doble oppskriften fra to til fire porsjoner, så det blir litt matematikk, men så lenge jeg konsentrerer meg så skal nok det gå fint. Jeg er topp motivert når jeg setter meg i bilen på vei til butikken.

I bilen lå det en gammel colaflaske, og jeg tenkte som så, at den kan jeg like godt ta med meg inn i butikken og pante. Så tenkte jeg at det er litt flaut å ta med seg pantelapp på én krone til kassen, så da valgte jeg å prøve lykken i livets lotteri, og sjekk resultatet da!!

 

Mildt sagt en ganske bra start på handleturen da får man si! Stolt og fornøyd gikk jeg bort i ferskvaredisken og fortalte om hvordan lykken hadde stått meg bi ved panteautomaten.
- Eeh OK men skal du ha noe? var den frekke responsen jeg fikk.
- Ja jeg skal ha 600 gram torsk og 150 gram blåskjell, hermetiske eller ferske.
- OK her er torsken. Når det gjelder blåskjellene må du nesten ta et valg.
- OK men kanskje du kan veilede meg. Jeg skal lage fisk og blåskjell i folie, etter oppskrift fra fra boller til burritos.
- Ååja den klassikeren der ja, den kjenner jeg godt til og har gledet min familie og mine venner med mange ganger gjennom årenes løp. Vel, la meg være ærlig med deg. Hvis du går for ferske blåskjell må du først koke dem, så skrelle dem, og så legge dem i folien sammen med fisken. Det er skikkelig mye stress. Hvis du går for hermetiske så er det bare å legge dem rett i folien, og min erfaring etter årevis med servering er at nesten ingen smaker forskjell.
- Wow takk jammen glad at det var akkurat du som var på jobb her i dag, mister! Say no more, vis meg veien til ferskvaredisken!
- Ingen problemo min herre! Det er en sann glede for meg å spre matglede og kunnskap i de tusen hjem, det er min misjon her i livet.
- Det er faktisk min misjon her i livet også!
- Vel i så fall er vi jo sjelefrender, du og jeg. Da skal jeg gi deg et tips til hvis du er klar for det?
- Ja jeg er mildt sagt klar!
- Ta å kjøp ferdig raspet ost. Så slipper du å stå der på kjøkkenet og raspe nå i førjulstida.
- Wow! Det må nær sagt være et julemirakel at vi møttes her i dag, så jeg kunne ta del i denne kunnskapen din. Tusen takk!
- Ingen problem ;)

 

Eldorado blåskjell, kjøpt på dagligvarehandelen på paradis. Så mye bedre enn det blir det vel ikke! Etter en meget fantastisk handletur endte jeg altså opp med dette lettkjøpte utvalget med varer:

 

Så var det i gang å måle opp de ulike ingrediensene, og her må det kalkuleres korrekt for ellers blir det for lite mat til mine kjære førjulsgjester.

Først må purren hakkes opp og måles, det skal altså være to desiliter. litt rart å måle purre i desiliter, men jeg tror jeg traff sånn ca oppi her:

 

Pepperet er det verre med. Her skulle jeg egentlig hatt et halvt KRM men det blir altså et helt KRM nå som oppskriften skal dobles. Det blir i følge oversikten som står bakerst i FBTB, 1/5 teskje. 

Så er spørsmålet: Hva er egentlig en teskje? I skuffen vår fant jeg følgende varianter i den seksjonen som er satt av til teskje-oppbevaring:

Ganske stor forskjell på om jeg tar 1/5 av den største og 1/5 av den minste liksom? Jeg gikk for den mellomste, antar at det er minst risikabelt??? Så kommer neste utfordring, og det er å fylle en teksje 1/5dels full av pepper. Heller ikke noen enkel sak, men jeg prøvde så godt jeg kunne:

 

Jaja nok måling, la oss "get down to business" som de sier i kokkebransjen. Her er fremgangsmåten, som virker ganske overkommelig ved første øyekast:

Jeg begynner med litt bretting og pensling, med en lekker liten rosa pensel som min kone har kjøpt:

Deretter legger jeg fisken på folien:

Så strør jeg krydder og sitronsaft på:

Deretter purren:

Og sist men ikke minst, blåskjellene som er flydd inn fra selveste Eldorado:

 

Ja det ser ganske lovende ut eller hva? Men det var egentlig litt feil av meg å skrive sist men ikke minst om blåskjellene ovenfor, fordi jeg skal jo også ha på den der osten oppå der da! Ingen rasping her i gården, bare å tømme rett fra pakken (via desilitermålet da riktig nok) og oppå fisken:

Så skal man svøpe dette inn i en alminiumsfolie, tett som en liten mat-mumie:

Og så setter man det i ovnen og begynner å glede seg da...

 

Mens man venter på at dette skal godgjøre seg i ovnen, kan man bruke tiden til  dekke et lekkert førjulsbord. Siden denne herlige middagen ble spist på tredje søndag i advent, tente jeg også litt adventslys. Når det er søndagsmiddag, så føler jeg at man må gjøre litt stas på gjestene sine.

 

 

Hvis det skal bli ordentlig stas, må man varme opp tallerkenene på forhånd. Jeg fikk en slik lekker fat-varmer av svigerforeldrene mine for noen år siden, og her kom den til sin rett:

Etter en halvtime i ovnen, hvor man slipper å gjøre noe som helst selv, så er maten klar:

Ja dere kan jo tenke dere at jeg var spent når jeg skulle åpne denne aliminiumslefsa her da. Men jeg kan love dere at jeg ikke ble skuffet når jeg fikk se inni:

Så var det bare å dandere denne lekkerbisken her på fire tallerkner, og servere til de skrubbsultne og forventningsfulle gjestene.

Jeg klasket også til med litt rødvin - det er viktig å koste på seg noe godt når man har middag sammen med gode venner.

Og som dere ser: Alt ble spist opp, så tror gjestene syntes det smakte ganske så godt!

Innkjøp: 6/6. Kanskje den mest lettvinte og inspirerende handleturen jeg noensinne har hatt.

Fremgangsmåte: 5/6. Litt stress å måle opp alt, men når det først er gjort så går alt av seg selv i ovnen, så dette er egentlig veldig lettvint.

Estetikk: 3/6. Må vel ærlig innrømme at dette ikke ser så veldig pent ut.

Smak: 3/6. Og når vi først skal være ærlige, så var ikke dette så veldig godt heller. Gjestene beklaget seg noe voldsomt over at kombinasjonen torsk / blåskjell / ost var unaturlig og smakte dårlig, og at det ikke hadde noe med jul å gjøre.

Totalvurdering: 4/6. Dette var til å leve med, men hvis jeg fikk velge hadde jeg heller lagd noe annet.

God jul alle bollebloggers der ute! Håper dere får mye god mat og god hygge i juleferien!!!

#fbtb

6 kommentarer

F

28.12.2017 kl.17:37

Må si meg enig med gjestene dine, dette høres ut som en merkelig kombinasjon som jeg umulig kan tenke meg smaker videre godt.

Susanne

04.01.2018 kl.12:01

Flott, takk for vel gjennomført research! Etter dine erfaringar vil eg droppe osten, dersom eg sjølv skulle komme til å lage denne retten.

Lotte

05.01.2018 kl.10:13

<3!

Monica

10.04.2018 kl.21:11

Endelig er du tilbake! Håper det blir mer enn en post😊

Liva

24.07.2018 kl.15:52

Hei hei :)

Vente spent på neste episode... kor tid komme den?

Fra Boller Til Burritos

20.09.2018 kl.21:54

Liva: Tenker at vi gjør dette til en årlig greie som kommer rundt juletider? En slags juletradisjon?

Skriv en ny kommentar

Fra Boller Til Burritos

Fra Boller Til Burritos

33, Åmot

Jeg er en 30 år gammel mann som ikke kan lage mat. Jeg har derfor bestemt meg for å koke meg gjennom den eneste kokeboken jeg har, fra A til Å. Eller forsøke å koke meg gjennom den, i alle fall. Følg veien mot Å på fbtb.blogg.no

Kategorier

Arkiv